Ny reserveliga i Kvinde-DM: Kvinder og drenge spiller sammen

I en ny struktur for reserveholdskampe vil kvindehold spille side om side med drenge i et pilotprojekt i 2025, hvor det ønskes at udfordre normen for hvordan vi tænker matchning af spillere.
Initiativet er en del af et vidensprojekt, hvor en række strukturerede træningskampe skal styrke udviklingen af spillere, der ikke får fast spilletid på førsteholdet. Det gælder både transitionsspillere fra ungdoms- til seniorniveau og øvrige spillere i ligatruppen, som har behov for højintensiv kamptræning, hvor tesen er, at fodbold på tværs af køn skaber højere intensitet til gavn for spillerudviklingen.
– Vi ser ind i en fremtid, hvor vi i dansk fodbold skal have modet til at tænke utraditionelt. Vi skal finde nye måder at matche vores spillere på, hvis vi vil være konkurrencedygtige internationalt. Her er det helt afgørende, at vi tør tage nye greb i brug, siger Marie Greve, direktør i Kvindedivisionsforeningen.
En central del af projektet er, at alle deltagende hold skal stille med mellem to og fire drenge fra U19 eller yngre til hver kamp, og minimum to drenge skal være på banen ad gangen.
Next11 er partner på projektet og vil monitorere kampene, så der under og efter projektperioden etableres et vidensgrundlag for, om fodbold på tværs af køn har højere intensitet end når køn spiller hver for sig.
– Vi ønsker at skabe bedre matchning til alle spillere i trupperne. Det gælder både de spillere, der sidder på bænken, og de bedste fra ungdomsholdene. Hvis cheftræneren efter en kamp kan sige: "Wow, hun var god, hun skal have en chance på førsteholdet", så har vi ramt rigtigt, siger Anders Gerber, teknisk chef for fodboldudvikling i DBU.
Pilotprojektet er inspireret af erfaringer fra andre europæiske lande, hvor det i stigende grad er normalt, at piger og kvinder spiller med og mod drenge og mænd – både i træning og kamp. Det er en udvikling, man nu ønsker at styrke i dansk fodbold.
– Samtidig med at projektet har et sportsligt formål, håber vi, at det kan være med til at skubbe på en kulturel udvikling. Vi skal nå dertil, hvor det er naturligt og kulturelt acceptabelt, at piger og drenge spiller sammen i træning og kamp og hvor det har en gensidig værdi på tværs af kønnene. Det tager tid, men flere klubber har allerede taget tilløb til at implementere fodbold på tværs af køn for udviklingens skyld og med dette projekt kan vi tage et vigtigt skridt i den retning i en organiseret form, siger Marie Greve.
Flere klubber fra Kvindeligaen og de øvrige Kvinde-DM-rækker forventes at deltage i projektet, som kører som et frivilligt tilbud i første omgang. Målet er at opbygge et stærkere vidensgrundlag på pige- og kvindesiden og skabe flere kampe med høj intensitet og bedre matchning for flere spillere.
De to første kampe i projektet spilles i denne uge. F.C. København og B.93 mødes i dag kl. 17.30 på KB’s bane 12, mens Brøndby IF og FC Nordsjælland spiller i morgen den 2. april kl. 16.30 på bane 2 i Brøndby.