Ekspert vurderer: hvem vandt transfervinduet?

Yu4tc59e
Tilbage
07. februar 2024
Vinterens transfervinduet er nu lukket. I den forbindelse gør kvindefodboldekspert og vært på Kvindefodboldpodcasten Verner Bager status for de seks slutspilsklubber. Hvem havde det bedste transfervindue og hvem står stærkest i mesterskabskampen?
Der kan ikke findes nogle resultater.

Gjensidige Kvindeliga var blandt vinderne i år. Danske spillere vender hjem til ligaen fra Norge, Sverige, Tyskland og Italien, og trafikken den anden vej er aftaget. To af ligaens største profiler har afslået tilbud fra udlandet og skifter til HB Køge, så der er tegn på, at den hjemlige liga stiger i attraktivitet. Med OB, FCM og FCK som drypvise oprykkere de næste år ser fremtiden spændende ud. Men hvem af klubberne klarede sig bedst? Her er mit bud rangeringen blandt de 6 hold i slutspillet.

Nr. 6 – Kolding IF:

Tilgang: Julie Poulsen (AGF), Sille Fuhlendorff (S.S. Lazio), Emma Veletanlic (HB Køge), Laura Worsøe (endt lejeophold i Kalmar)

Afgang: Sarah Thygesen (HB Køge), Laura Høgh Faurskov (AGF), Solveig Andersen (Varde IF), Pernille Sanvig (Eintracht Frankfurt)

Vurdering: Kolding IF har en klar strategi om at være udklækningsklub for danske talenter og den evne har de mere brug for i dette forår end længe. Faurskov og særligt Sandvig var nøglespillere for Kolding. Sandvigs evner til at sætte medspillerne i scene og Faurskovs fart på venstrekanten har været en del af de fleste mål i efteråret. Veletantic vender hjem fra HB Køge, men var allerede udlånt til Kolding IF i efteråret og den tidligere landsholdskeeper Worsøe vender tilbage, men forventes ikke at slå Grøn af holdet. Fuhlendorff vender tilbage til klubben efter et italiensk eventyr. Med så mange nye gamle kan klubben fokusere på at udvikle endnu flere af klubbens unge talenter.

Nr. 5 – FC Nordsjælland

Tilgang: Emmi Siren (KuPS)

Afgang: Carla Schulz (Brøndby IF), Princess Marfo (Bay FC)

Vurdering: Minimal aktivitet i det nordsjællandske. Den ene af Siren tvillingerne er hentet i Finland som en ekstra option på venstre back og den defensive midtbane. Schultz var en del af U19 truppen, så ingen uro her, mens tabet af Princess kommer til at være meget synligt i udtrykket. Princess er en fantastisk dygtig dribler og en publikumsfavorit. Hun mangler dog slutprodukt, hvad 1 mål i efterårets 14 kampe vidner om. Med kun 10 kampe i slutspillet, er der ikke tid til at spille alt for mange nye spillere ind, så måske er den manglende transferaktivitet et plus på den korte bane, men isoleret set er FCN kommet skidt ud af vinduet.

Nr. 4 – Fortuna Hjørring

Tilgang: Andreea Maria Paraluta (Levante), Kaitlyn Parcell (MSV Duisburg), Ariel Young (UCF Knight), Laura Frank (Valur), Veronika Sæthre (Tromsø IL)

Afgang: Renee Marie Guion (ukendt klub), Roma McLaughlin (ukendt klub), Jenae Packard (ukendt klub), Signe Baattrup (AGF), Line Saustrup Kristensen “SK” (udlejes til FC Thy-Thisted Q) , Abby Carchio (ukendt klub), Rikke Dybdahl (udlejes til Sporting Club de Huelva)

Vurdering: Det er svært at blive klog på strategien i Fortuna Hjørring. Det ene øjeblik melder klubben ud at de satser på akademiet og unge spillere, og det andet går de shopping amok på det internationale transfermarked. Mest iøjnefaldende tilgang er der rumænske landsholdsmålmand med en flot karriere i spansk fodbold. Har kun kunnet lade sig gøre, fordi hun mistede pladsen i Levante i sidste sæson, men klart en opgradering for Fortuna. Laura Frank er gammel kending i klubben, men med udskiftning af en halvt hold, så er opgaven stor for Lene Terp, der endelig fik styr på hold og spillestil i slutning af efteråret. Nu kan hun starte forfra.

Nr. 3 – Brøndby IF

Tilgang: Hafrún Rakel Halldórsdóttir (Breidablik), Celine Nergård (Rosenborg BK), Johanna Alm (Linköping FC), Carla Schulz (FC Nordsjælland), Kamilla Karlsen (Djurgårdens IF),Tiffany Sornpao (klubløs)

Afgang: Julia Tunturi (ukendt klub), Beatrice Persson (Malmö FF), Kathrine Larsen (ukendt klub)

Vurdering: Brøndby indkasserede flere mål end de andre tophold i efteråret, så de har fokuseret på defensive forstærkninger. Mest iøjnefaldende er købet af den islandske landsholdsspiller Halldórsdóttir, mens midtstopperen Johanna Alm mere er en gardering. Hun har kun spillet 2 kampe i hele 2023. Kathrine Larsen tabte kampen om pladsen i startopstillingen og hun er alt for god til en bænkeplads, så forhåbentlig finder hun snart en ny klub. Til erstatning er hentet den thailandske landsholdsspiller Tiffany Sornpao, der var klubløs i hele 2023, men førstevalg på landsholdet. Hun er født og opvokset i USA og er en klassisk amerikansk keeper, atletisk, aggressiv og reaktionsstærk. Celine Nergård er hentet som gardering for Hornemann. Hun har fået lang snor i Rosenborg, men med kun 2 mål i 22 matcher var der behov for et sceneskift. Sidst men ikke mindst er u23 landsholdsspilleren Karlsen vendt hjem fra Sverige og Schultz fra FCN. Begge stærke duelspillere, der kan styrke den defensive midtbane.

Nr. 2 – AGF

Tilgang: Signe Holt Andersen (Lillestrøm), Signe Baattrup (Fortuna Hjørring), Laura Høgh Faurskov (Kolding IF) og Johanne Guldbæk (USA)

Afgang: Sofie Bloch (karrierestop), Julie Poulsen (Kolding IF)

Vurdering: AGF kommer styrket ud af transfervinduet. Offensivt er det en klar forbedring. Faurskov giver en ny dimension med hendes fart på højre kanten. Hun er måske den hurtigste spiller i ligaen og med Baattrup som ny offensiv general på midten, har AGF fået en spiller, der kan sætte Faurskov i scene. Signe Holt Andersen var topscorer tilbage i sæsonen 17/18 for VSK Aarhus, før hun drog på udlandseventyr i Sverige, Italien og Norge. En anden type end Sofie Bloch, der stopper, men en dygtig afslutter, der kan blande sig i forårets topscorerstrid.

Nr. 1 – HB Køge

Tilgang: Emelía Óskarsdóttir (Kristianstads DFF), Signe Markvardsen (USF Bulls), Sarah Thygesen (Kolding IF), Vibeke Andersen (FC Thy-Thisted Q), Olivia Garcia (Florida State Seminoles)

Afgang: Deborah-Anne de la Harpe (Brisbane Roar), Emma Veletanlic (Kolding IF),Beate Marcussen (Rosenborg BK)

Vurdering: I sommerpausen forsvandt halvdelen af truppen og det var et usammenhængende HB Køge, fanget mellem to spillestile og manglende relationer, vi så i efterårssæsonen. Klubben var langt bedre forberedt til dette transfervindue. Venstresiden er opgraderet med Markvardsen, der spillede Champions League for HB Køge, inden opholdet i USA, og Sarah Thygesen, der fik debut på A-landsholdet inden hun var ude et år med korsbåndsskade. Den største signing, med mine briller, er Vibeke Hedegaard Andersen. U23 landsholdsspiller, der var efterårets profil i kvindeligaen og som kan vise sig at være nøglen til en mere bolddominerende stil i HB Køge. Óskarsdóttir og Garcia er kæmpestore talenter, der kan banke på holdet allerede nu, men mere sandsynligt først bryder igennem i næste sæson

Betydning for mesterskabet

HB Køge må påtage sig favoritværdigheden efter et noget nær perfekt transfervindue, hvor et par af ligaens helt store profiler er hentet til klubben. FCN og Brøndby er de to eneste reelle outsidere til titlen. Brøndby har forstærket defensiven, men der er ikke er fundet en gardering for Nanna Christiansen, hvis knæ stadigt holder hende ude. Brøndby uden Nanna mister kreativitet og offensiv kvalitet og uden hende på holdet, tror jeg chancen for guld forpasses. FCN satser på kontinuitet og styrken af de unge spillere fra akademiet, men jeg tvivler på at det helt er nok. Hverken Kolding IF, Fortuna Hjørring eller AGF har evnen til at lukke gabet op til top 3, så med mindre en af topholdene krøller sammen, kommer de hurtigt til at fokusere på næste sæson.