Uddannelse og fodbold gør spillerne stærkere på begge sider af kridtstregen

2 (1)
Tilbage
08. marts 2022
Mange af ligaens professionelle spillere har ved siden af livet som fodboldspiller også gang i en uddannelse. Vi hylder de stærke kvinder, der jonglerer med masser af bolde i luften.
Der kan ikke findes nogle resultater.

Af: Kvindeliga

Mange af ligaens spillere er de seneste år kommet på kontrakter, blevet professionelle og kan nu vælge at leve af fodbolden. Men rigtig mange vælger uddannelse til i livet som professionel fodboldspiller og det spænder fra alt mellem, jura, medicin, psykologi, pædagoger og sygeplejersker. 

For Laura Frank i Fortuna Hjørring er det et aktivt tilvalg at studere ved siden af fodbolden, men drømmen om udelukkende at fokusere på bolden lever og tanken er, at det bliver efter endt studie: 

- For mig er det et aktivt tilvalg at studere mens jeg er professionel fodboldspiller. Men jeg drømmer da om, udelukkende at spille fodbold i årene efter min uddannelse. Det er vigtigt for mig med de to identiteter, det gør mig bedre både som fodboldspiller, men også som sygeplejerske og som menneske, fortæller Laura Frank fra Fortuna Hjørring. 

Det er vigtigt for mig med de to identiteter, det gør mig bedre både som fodboldspiller, men også som sygeplejerske og som menneske

Laura Frank, Fortuna Hjørring

Agnete Marcussen fra FC Thy-ThistedQ læser jura, hun er midt i bacheloren og nyder til fulde det travle liv, men er meget opmærksom på at kunne levere det allerbedste på begge banehalvdele. Hun samarbejder med Nordjysk Elitesport, for at kunne levere bedst muligt både på studiet og på fodboldbanen og skulle det kræve at hun drosler lidt ned på studiet i en periode, så er det sådan det er: 

- Jeg er glad for at kunne læse, mens jeg spiller fodbold. Jeg skal bruge uddannelsen, så jeg er klar til arbejdsmarkedet efter min fodboldkarriere. Min førsteprioritet er at have mulighed for at spille fodbold hundrede procent. Men jeg har sikret mig, at jeg har mulighed for at drosle ned på uddannelse, udsætte fag eller andet, hvis det på et tidspunkt bliver for krævende, fortæller Agnete Marcussen fra FC Thy-ThistedQ. 

Jeg har sikret mig, at jeg har mulighed for at drosle ned på uddannelse, udsætte fag eller andet, hvis det på et tidspunkt bliver for krævende

Agnete Marcussen, FC Thy-ThistedQ

Også for holdkammerat Rikke Dybdahl er det et helt bevidst valg både at studere og spille fodbold: 

- Det har været vigtigt for mig at studere mens jeg spiller fodbold. Selvom fodbold er min førsteprioritet, har jeg altid været bevidst om at jeg ville uddanne mig ved siden af, stemmer Rikke Dybdahl fra FC Thy-ThistedQ i. 

Kvinder begynder i højere grad at kunne leve af at spille fodbold, men spillerne, i denne artikel, tror ikke det vil ændre på, at mange kvindelige fodboldspillere, stadig vil sikre sig en uddannelse, de kan bruge efter endt fodboldkarriere. Det er de dog overbevist om, at det i højre grad skal være en uddannelse, der kan tages med ud i verden, hvor end fodbolden fører dem hen. For det er fodbolden der er den klare førsteprioritet: 

- Jeg tror måske flere i fremtiden vil fokusere hundrede procent på fodbolden efter gymnasiet, men så vælge at tage en uddannelse efter fodboldkarrieren. Det er jo også en mulighed, men for mig har det været vigtigt at gøre begge dele, ikke mindst at have noget at falde tilbage på efter fodboldkarrieren, fortæller Laura Frank. 

- Jeg læser for min egen skyld. Det er vigtigt for mig at have noget at falde tilbage på, når jeg ikke længere skal være fodboldspiller, fortæller Rikke Dybdahl. 

- Jeg er typen, der kun gør ting hundrede procent. SÅ hvis det en dag ikke kan lade sig gøre, må jeg udskyde skolen, til jeg igen kan yde mit bedste. For jeg vil heller ikke gå på kompromis med livet efter fodbolden, fortsætter Agnete Marcussen.

Antallet af kontraktspillere og dermed professionelle spillere i Gjensidige Kvindeliga, er fra 2018 til 2021 steget fra 39 spillere i kun tre forskellige klubber til i 2021, 141 kontraktspillere fordelt på ni forskellige klubber. Der sker altid en kæmpe udvikling i professionaliseringen af den dansk kvindefodbold, endda udover den bedste danske række; Gjensidige Kvindeliga. Men for mange af spillerne er det stadig meget vigtigt at uddanne sig ved siden af fodbolden. 

Det at blive anset for at være en stærk kvinde, en inspiration og rollemodel for yngre generationer er smigrende, men også stadig nyt for spillerne og i virkeligheden en uvant rolle, de gør jo blot hvad de elsker, nemlig at spille fodbold:

- Jeg føler mig ikke som en stærk kvinde i hverdagen, bare fordi jeg studerer og spiller fodbold. Men det betyder da meget når det bliver sagt sådan. Jeg bliver da superstolt. Hvis jeg kan vise vejen for yngre generationer har jeg da opnået ret meget, afslutter Laura Frank. 

Hvis jeg kan vise vejen for yngre generationer har jeg da opnået ret meget

Laura Frank, Fortuna Hjørring

- Jeg synes det er megafedt, at kunne vise yngre generationer at man sagtens få en hverdag til at fungere, med både en uddannelse og livet som professionel fodboldspiller. Det bliver endnu nemmere, fordi studierne i større grad, end tidligere, indretter sig efter at jeg er fodboldspiller, afslutter Rikke Dybdahl.

Jeg synes det er megafedt, at kunne vise yngre generationer at man sagtens få en hverdag til at fungere, med både en uddannelse og livet som professionel fodboldspiller

Rikke Dybdahl, FC Thy-ThistedQ

I dag hylder vi vores stærke kvinder i Gjensidige Kvindeliga og allerede om godt to uger, nemlig 25. marts sparker vi forårssæsonen i gang, når der for alvor skal kæmpes om medaljer i medaljeslutspillet.

- Jeg tænker overhovedet ikke over, at jeg gør noget ekstraordinært og at jeg kan betragtes som en stærk kvinde eller en inspiration for yngre generationer. Men jeg er da megastolt af det, når du siger det sådan. Det er da en drivkraft at kunne inspirere andre mennesker, siger Agnete Marcussen.

Det er da en drivkraft at kunne inspirere andre mennesker

Agnete Marcussen, FC Thy-ThistedQ

Se første omgør i dette års medaljeslutspil, HB Køge – Brøndby på TV3 Sport og Viaplay fredag 25. marts med optakt fra kl. 19.00. Herefter følger rundens øvrige opgør både lørdag og søndag, alle kampe vises direkte på Viaplay.