Kvindelige spillersalg er kommet for at blive

KIF 3785
Tilbage
17. marts 2022
Aldrig før i et transfervindue er så mange spillere blevet købt og solgt. Fantastisk udvikling for kvindefodbolden i Danmark, hvor klubberne selv har en stor fortjeneste i udvikling.
Der kan ikke findes nogle resultater.

Af: Kvindeliga.dk / Foto: Kolding IF

KoldingQ blev i efteråret 2021 skiftet ud med Kolding IF, som blev rejsen på et nyt stort skridt i rejsen i udviklingen af klubbens kvindeligahold.

Først solgte de Lene Christensen til Rosenborg BK, så købte de Sofie Hornemann hjem fra HB Køge og endeligt solgte de Signe Baattrup til Fortuna Hjørring. Aldrig før har så mange transfers involveret penge på tværs af klubber, hverken internt i Gjensidige Kvindeliga eller salg videre ud af landet til større ligaer.

Specielt i Kolding IF, synes det at være en ny transferstrategi:

- Helt overordnet har vi forsøgt at gå mere professionelt til værks. I den proces har det været vigtigt at få de fleste spillere på kontrakter, for at få styr på klubbens fremtidsgrundlag. Det har været et strategisk valg, både for at skabe mere ordnede forhold for spillerne, men også for at sikre vores investeringer i spillerne, som klub. Hvis vi siger farvel til spillere, får vi noget økonomi ind - og det skal hjælpe os med at opbygge nye spillere, fortæller Frederik Lund, Teknisk chef i Kolding IF.

Det har været et strategisk valg, både for at skabe mere ordnede forhold for spillerne, men også for at sikre vores investeringer i spillerne, som klub

Frederik Lund, Teknisk chef i Kolding IF

Gjensidige Kvindeliga er blevet stærkere og mere professionel de senere år og det er gået stærkt med udviklingen af dansk kvindefodbold også for klubberne, flere klubber er også blevet en del af et mere professionelt set-up, hvor der i mange år er blevet drevet virksomhed med herrefodbold. Men der er stadigvæk lang vej, mener Frederik Lund:

- Økosystemet skal fungere bedre, det handler om penge der skal skifte hænder. De store klubber skal betale for de spillere, som de henter, så der drypper lidt nedad på de klubber der udvikler spillerne længere nede i systemet.

- Jeg tror kvindefodbolden, i de næste par år, står over for en kulturreformation, hvor spillerne skal klar til at skrive længere kontrakter for at klubberne kan skrive større kontrakter og dermed give spillerne mere professionelle vilkår, det går begge veje. Vi har brug for længere kontrakter i dansk kvindefodbold, så klubberne har noget forhandlingsstyrke i videresalget af spillerne - for det er dét, der kan være med til at udvikle kvindefodbolden herhjemme. De meget korte kontrakter på 6-12 måneder, der er meget set i kvindefodbolden, vil ikke udvikle kvindefodbolden, som både klubber og spillere ønsker.

Jeg tror kvindefodbolden, i de næste par år, står over for en kulturreformation, hvor spillerne skal klar til at skrive længere kontrakter for at klubberne kan skrive større kontrakter og dermed give spillerne mere professionelle vilkår, det går begge veje

Frederik Lund, Teknisk chef i Kolding IF

- De klubber der er på vej, kan tillade sig at sælge spillere fordi klubberne er godt på vej og gerne vil den professionelle vej, det skal være et aktivt tilvalg fra klubberne, fortsætter Frederik Lund.

I HB Køge hvorfra Sofie Hornemann blev solgt tilbage til Kolding IF, er man også sikre på at spillersalg er det nye indenfor kvindefodbold. Salget var for HB Køge det første, af forhåbentlig mange salg, på kvindesiden:

- Vi har prøvet, og vil fortsat bestræbe os på at være spydspids inden for kvindefodbold, og det gør vi ved at lave ordentlige aftaler med spillerne. Vi skal være med til at gøre fodbolden til et erhverv, også på kvindesiden. Dertil følger der også forpligtelser, både fra klubberne og fra spillerne, det vil alt sammen gøre kvindefodbolden i Danmark mere professionelt, fortæller direktør i HB Køge, Per Rud.

Vi skal være med til at gøre fodbolden til et erhverv, også på kvindesiden

Per Rud, Direktør HB Køge

- Det betyder også, at investeringerne, vi laver i spillerne skal beskyttes i form af tranfers og videresalg.

- Pilen peger virkelig fremad i dansk kvindefodbold, men konkurrencen er stadig hård om de bedste danske spillere. Derfor er jeg også sikker på, at der kommer flere handler i fremtiden, det bliver fremtiden med spillerhandler på kvindesiden, og beløbene skal nok vokse stille og roligt de næste år, fortæller Per Rud.

Og i Kolding IF er de fuldstændig på bølgelængde på HB Køge, det handler om et sundt økosystem og en professionel måde at drive fodboldklub på:

- Hvis dansk fodbold skal løfte sig, så handler det om tv-penge, præmiepenge mm. Økonomi spiller en stor rolle i fodbold, og der skal betales for produktet. Producenterne skal vise større velvilje til at være med til at skabe et bedre produkt, som de også får noget ud af. Men det handler også om tranfers, det er et økosystem, som skal give penge af ens investering i spillerne der bliver udviklet i klubberne. Lønningerne til spillerne vil blive større, de vil være bundet på længere kontrakter, som vil genere en indtægt ved salg, det vil alt sammen bidrage til et stærkere økosystem, som vil gavne udviklingen i dansk kvindefodbold. Det mangler stadig at blive kickstartet på kvindesiden i Danmark, men vi er i gang og det er det vigtigste, fortæller Frederik Lund.

- Det er vigtigt at klubberne har nogle i ledelsen, som forstår og formår at drive en moderne fodboldklub. At samarbejde med en herreklub, kan være en genvej, men det er ikke altafgørende. Det vigtige er at klubberne bliver drevet professionelt. Der skal skrives flere og længere kontrakter.

Det vigtige er at klubberne bliver drevet professionelt. Der skal skrives flere og længere kontrakter

Frederik Lund, Teknisk chef i Kolding IF

Ifølge DBU’s egne tal er antallet af kontraktspillere siden 2018 mere end tredoblet, det samme er antal klubber, der nu har mulighed for at have spillere på kontrakt.

Internationalt går det stærkt og kontrakterne bliver større og transfers dyrere. Senest blev danske Signe Bruun handlet for et millionbeløb, mellem franske Lyon og engelske Manchester United. Klubberne har simpelthen fået bedre styr på deres spillere og struktureret deres transferstrategi bedre, så spillerne kan blive solgt videre, fortæller Frederik Lund videre:

- Vi kan tydeligt mærke en stigende interesse fra udlandet på vores spillere. Og jeg tror ikke vi skal mere end 2-3 år ud i fremtiden, før det er kutyme at spillerne bliver købt og solgt også fra den danske Gjensidige Kvindeliga, afslutter Frederik Lund.

Jeg tror ikke vi skal mere end 2-3 år ud i fremtiden, før det er kutyme at spillerne bliver købt og solgt også fra den danske Gjensidige Kvindeliga

Frederik Lund, Teknisk chef i Kolding IF

Du kan se Kolding IF i aktion igen fra søndag 27. marts kl. 13.00, hvor de hjemme i Autocentralen Park tager imod FC Thy-ThistedQ i forårspræmieren i Gjensidige Kvindeliga. Kampen vises direkte på Viaplay.