Den danske Kvindeliga er blevet mere intens

Den Danske Liga Er Blevet Mere Intens
Tilbage
07. september 2021
DBU har i samarbejde med Syddansk Universitet lavet en undersøgelse af Gjensidige Kvindeliga. Den undersøgelse viser bl.a., at ligaen er blevet mere intens.
Der kan ikke findes nogle resultater.

Af: Kvindeliga.dk / Foto: AGF-Foto

En undersøgelse af Gjensidige Kvindeliga sæsonen 2019/2020 har ført til udgivelse af to helt nye rapporter med fokus de fysiologiske og psykologiske kampkrav og præstationer. Peter Krustrup, professor og forskningsleder på SDU, forklarer her hvorfor det har været vigtigt at lave undersøgelsen:

- Der har manglet en omfattende undersøgelse af alle hold i Gjensidige Kvindeligaen, som omfatter både den fysiske og den mentale belastning ved at spille fodbold i den bedste danske kvindeliga. En omfattende analyse, som inkluderer alle hold, mange kampe og som kortlægger den fysiske belastning i forskellige perioder af kampen og som sammenholder præstationen i kamp med spillerens fysiske form og psykologiske karakteristika, siger Krustrup. 

 

Der har manglet en omfattende undersøgelse af alle hold i Gjensidige Kvindeligaen, som omfatter både den fysiske og den mentale belastning ved at spille fodbold i den bedste danske kvindeliga.                                Peter Krustrup, professor og forskningsleder på SDU

Rapporten er ifølge Krustrup, den første af sin slags på området indenfor kvindefodbold, men det er ikke den første undersøgelse lavet på kvindelige fodboldspillere. Der er tidligere lavet mindre omfattende undersøgelser af kampbelastning og kamppræstation tilbage i 2005 og 2010, hvilket giver mulighed for at sammenligne holdene i nutidens Kvindeliga med datidens hold i 3F ligaen.

Ved brug af GPS målere, videooptagelser og pulsmålere har forskningsholdet ved SDU analyseret alle hold, som deltog i Gjensidige Kvindeligaen sæson 2019/2020, med testning af to til fem kampe pr. hold fordelt over sæsonen. Tillige er lavet en række fysiske tests af alle hold på træningsbanen i de 8 klubber, og en række psykologiske spørgeskemaer er udfyldt både i privat regi og i forbindelse med turneringskampe. Derudover har SDU også analyseret nogle af de internationale kampe, for at sammenligne disse kampe og den fysiske belastning med kampe, som blev spillet i Gjensidige Kvindeliga.

 

Heldigvis er det noget, som er under udvikling, men vi tænkte at vi kunne tage et stort skridt i fremad ved at indgå i samarbejde med DBU.

Peter Krustrup, professor og forskningsleder på SDU

- Det er sådan noget, som skal til for at man for alvor kan få et overblik over hvordan ligaen fungerer i dag og kan overkomme de udfordringer der er i forhold til mandskabs og udstyrs siden i kvindefodbold som den er lige nu. Heldigvis er det noget, som er under udvikling, men vi tænkte at vi kunne tage et stort skridt i fremad ved at indgå i samarbejde med DBU ved at få lavet denne virkelig grundige undersøgelse, siger Krustrup.

Af væsentlige resultater fra undersøgelsen er det blandt andet antallet af og distancen ved høj-intense løb, som har forandret sig over de seneste 10-15 år. Den samlede tilbagelagte distance under en kamp er uforandret omkring 10-10,5 km per kamp, men der er 20% mere høj-intenst løb, og der er 50% mere hurtigløb og sprint i gennemsnit i kampene fra sæsonen 19/20 sammenligning med den bedste kvindelige række i 2005. Tillige har forskerne konstateret langt flere sprints, intense accelerationer og decelerationer og et øget boldtempo.

 

Det synes vi er meget positivt, at vi kan se, at spillet har rykket sig.     Peter Krustrup, professor og forskningsleder på SDU

Ud fra dette udleder forskerne, at selvom distancen er den samme i en kamp i dag og for 15 år siden, så er spillet blevet mere intenst. Derudover ses det også, at de mere end 100 spillere, som var med i den nye undersøgelse, havde en betydeligt bedre fysisk form end spillerne for 15 år siden.

- Det synes vi er meget positivt, at vi kan se, at spillet har rykket sig. Det er mere intenst og spillerne er i markant bedre fysisk form end dengang.

Det er blot nogle af de resultater, som fremgår af rapporten. Men alle resultater fra undersøgelsen er nogle, som trænerne kan bruge i deres daglige træning af holdene for at finde den mest optimale træningsplan og derved også udvikle spillernes fysiske form. Således er det nemlig målet, at niveauet i Kvindeligaen skal blive bedre, og derfor DBU har investeret i få lavet undersøgelser som disse.