Den danske model er stærk, vi udvikler store talenter (2/3)

Den Danske Model Er Stærk, Vi Udvikler Store Talenter (23)
Tilbage
14. juli 2021
Det er to år siden den danske kvindeliga, Gjensidige Kvindeliga, blev relanceret og siden er det gået stærkt. Landstræner Lars Søndergaard giver i en artikel-serie en sommerstatus på dansk kvindefodbold.
Der kan ikke findes nogle resultater.

Af: Kvindeliga.dk / Foto: Fodboldbilleder.dk

I anden del af sommerserien, hvor landstræner Lars Søndergaard giver en status på dansk kvindefodbold, dykker vi ned i talentudviklingen. For hvad er det der fungerer så godt herhjemme, siden vi kan fyre den ene profil af, efter den anden, til store udenlandske klubber?

Danmark er et talentudviklingsland, det er vi kendte for på herresiden, men pigerne har fulgt med i den udvikling.

- Jeg tror det er meget på vores historik og traditioner. Vi har i mange år haft en god talentudvikling i Danmark. Vi har måske, mest på drengesiden, set Danmark som et talentudviklingsland og der har pigesiden bare fulgt med. Vi kan stadigvæk blive meget bedre. Mange unge spillere får tidligt muligheden for at prøve sig af i Gjensidige Kvindeliga – næsten alle vores spillere på U19-landsholdet spiller i ligaen og det gør de får den rigtige matchning og erfaring i hverdagen. Det er helt sikkert rigtig godt for de spillere og det gør dem også interessante for udenlandske klubber tidligt, fordi de allerede har masser erfaring og også mere erfaring end jævnaldrende spillere i de andre europæiske ligaer. Vi gør et godt stykke arbejde, men jeg tror der er endnu mere at hente og at vi skal satse endnu mere på vores talentarbejde, fortæller Landstræner Lars Søndergaard.

Vi gør et godt stykke arbejde, men jeg tror der er endnu mere at hente og at vi skal satse endnu mere på vores talentarbejde

Lars Søndergaard, Landstræner

Der er blevet udarbejdet en ny pigelicens, der vil stille større krav til klubberne. Seneste nye, er at der bliver etableret en landsdækkende U16-række for at styrke talentarbejdet i endnu højere grad.

- Vi må ikke hvilke på laurbærrene, for alt udvikler sig hurtigt. Jeg tror dog også, at klubberne har set en økonomisk fordel i at hente unge spillere op, i stedet for at satse på for mange udenlandske spillere. Den trend, tror jeg er på vej i en anden retning nu, hvor de begynder henter flere udenlandske spillere, for at være konkurrencedygtige, fortsætter Lars Søndergaard.

Og det kan der være noget om, for i de seneste sæsoner, er det i større grad blevet hentet udenlandske spillere til mange af klubberne i Gjensidige Kvindeliga og denne sommers transfervindue er ingen undtagelse, men hvad vil det betyde for vores gode danske model for talentudviklingen?

- Det er klart, at pigerne og de unge piger har godt at matchingen på højt niveau. Det skal jo ikke være sådan at en 17-årig ligaspiller, skal være den der trækker læsset i hverken en træning eller i kamp, de skal have nogen at spille op imod og lære af. Og det har været en mangelvare i den hjemlige liga. De yngste meget talentfulde spillere, dem der har stået på spring til A-landsholdet eller et U23-landshold, de har skulle trække læsset, og det betyder at de aldrig har nogen at lære af. Det kan kun blive bedre med gode udenlandske spillere. Der håber jeg så virkelig at klubberne har et godt netværk, der gør at vi får gode udenlandske spillere, så det ikke ”bare” bliver nogen, der kommer til at tage en plads fra vores unge talenter. Det er en grænsevandring og en balanceagt i forhold til talentudvikling og i forhold til at få det stærkeste hold her og nu.

Det er en grænsevandring og en balanceagt i forhold til talentudvikling og i forhold til at få det stærkeste hold her og nu

Lars Søndergaard, Landstræner

Du kan se alle talenterne i aktion igen, når Gjensidige Kvindeliga skydes i gang 6. august.