Fynsk talentsamarbejde vil have spillere på landsholdet om tre år

Fynsk Talentsamarbejde Vil Have Spiller På Landsholdet Om Tre År
Tilbage
22. oktober 2019
I Odense Q og talentsamarbejdet Team Odense Q skal mentaltræning og et fokus på teknik og relationelle færdigheder skabe spillere til Gjensidige Kvindeliga-holdet og fremtiden også til landsholdet.
Der kan ikke findes nogle resultater.

Af: Kvindeliga.dk

Hvis der er én ting, som ikke mangler på Fyn er det referencer til H.C. Andersen. Odense Qs logo er ingen undtagelse og målet på Fyn er at udklække en trup af stolte og stærke svaner, der kan bide fra sig i toppen af Gjensidige Kvindeliga.

Men hvor Klods Hans mere eller mindre tilfældigt udmanøvrerer sine konkurrenter går Odense Q og Team Odense Q – et talentsamarbejde mellem Tarup-Pårup IF, Boldklubben Marienlyst og Odense Q – langt mere systematisk til værks.

Der kan ikke findes nogle resultater.
Der kan ikke findes nogle resultater.

Cheftræner for Odense Q, Steen Hansen, forklarer klubbens filosofi:

- Det starter i vores ungdom. Hele nedefra prøver vi med vores Stjernespillerskole og vores tilgang til hele ungdomsudviklingen er at kigge på den enkelte spiller og give dem så mange tekniske  og relationelle færdigheder som muligt. Når de så kommer op i vores regi [Odense Qs seniorhold red.] arbejder vi videre med det grundlagt der er lagt i klubben med individuelle og tekniske færdigheder og så sætte det sammen i det store spil.

"Vores tilgang til hele ungdomsudviklingen er at kigge på den enkelte spiller og give dem så mange tekniske  og relationelle færdigheder som muligt".

Steen Hansen, cheftræner for Odense Q

Odense Qs 18-årige midtbanespiller Sarah Sundahl er vokset op i en fodboldfamilie, men selvom fodbolden har fyldt meget i familien, er hun ikke i tvivl om at det først og fremmest er glæden ved fodbold og det hårde stykke arbejde hun har lavet, der har givet hende en plads på Odense Qs førstehold og på U19 landsholdet. Hun er heller ikke tvivl om at talentmiljøet i Team Odense Q har hjulpet hende på vej:

- Odense Q er en klub der gør rigtig meget for ungdommen. Sammen med Team Odense Q har de et fokus at spillerne får et stærkt værdisæt som man kan føre med sig over i voksenrækkerne. Vi har rigtig meget fokus på udvikling, både af holdene, men også den individuelle spiller.

På ungdomslandsholdene er spillere som Sarah Sundahl der er kommet igennem Team Odense Qs talentarbejde godt repræsenteret og udover den stolthed som klubben naturligvis føler ved være repræsenteret, så har det også konkrete fordele for talentarbejdet i klubben forklarer Steen Hansen:

- Vi ser at det niveau der bliver trænet på her er højt, og at når de kommer på u-landsholdene kan vi se at de er kompetente, træder ind i startopstillinger og bidrager på højeste niveau. Det viser også vores andre piger, som ikke føler at de er langt fra dem [Odenses spillere på u-landsholdene red.], at de ved at højne deres niveau også har muligheder.

Målsætningen for klubben er at man inden for de næste tre år skal have en egenudviklet spiller med i landsholdsvarmen og skal det lykkedes kræver det ifølge Steen Hansen at klubben holder fast i sin udviklingsfilosofi, hvor tålmodighed og individuelle hensyn er nøglebegreber. Konkret betyder det f.eks. at have sikre sig at spillerne får den feedback og sparring de har brug for og at træningens mængde og fokus bliver doseret og afvejet, så spillerne får mest muligt ud af det. At have tålmodighed med unge spillere på eliteniveau vil dog nogle gange betyder skæve resultater på grund af manglende fysisk, men ifølge Steen Hansen er det en del af processen:

- Det ser vi også i forhold at vi kan lave fem mål hjemme mod Fortuna, vi laver to inde i Brøndby og er med 2-2 indtil 60 minutter. Derefter kan vi ikke følge med rent fysisk mere og så knækker den for os, men vi prøver indtil de 60. minut at spille det spil vi opdrager dem til.

Mentaltræning skal sikre overgangen til seniorfodbold

For at ruste ungdomsspillerne i Team Odense Q til skulle spille fodbold i Gjensidige Kvindeliga har man siden januar haft Lasse Rasmussen tilknyttet som mentaltræner med fokus på ungdomsholdene i Team Odense Q regi. Her tager han blandet andet individuelle samtaler med spillerne i forbindelse udtagelser til ungdomslandsholdene omkring hvordan man skal præstere og agere i forbindelse med en sådan udtagelse, men et andet vigtigt område er også at forberede spillerne så de rustet til de forandringer og omvæltninger, der er ved at gå op til seniorfodbold, fortæller Lasse Rasmussen:

- Vi oplever at der har været en udfordring i transitionen fra U18 til senior. Tidligere har der været en del frafald lige som mange andre steder, så her har vi sat særligt fokus på det her skifte op, hvor vi prøver at finde ud af hvilke udfordringer de møder. Det gør vi blandt andet ved at snakke med af de spillere, der er i Odense Q-truppen nu, så vi ved hvilke udfordringer de har mødt, så vi bedre kan forberede de piger, der tager skridtet op til seniorafdelingen.

"Det gør vi blandt andet ved at snakke med af de spillere, der er i Odense Q-truppen nu, så vi ved hvilke udfordringer de har mødt, så vi bedre kan forberede de piger, der tager skridtet op til seniorafdelingen".

Lasse Rasmussen, Mentaltræner hos Team OdenseQ

For den 18-årige midtbanespiller Sarah Sundahl er adgangen til en mentaltræner værdifuld, fordi det er en sparringspartner, hvor der ikke fokus på det konkrete spil på banen, men i stedet på de mentale udfordringer, der kan komme i vejen for at udfolde spillet bedst muligt.

Fra piger der spiller fodbold til fodboldpiger

Filosofien bag talentarbejdet bliver af Bo Sundahl, formand Team Odense Q og træner for U16 holdet, beskrevet ved at ungdomsspillerne skal udvikles fra piger der spiller fodbold til ’fodboldpiger’. Det indebærer en træning med større fokus på teknik og taktik. Til formålet udviklede Bo Sundahl en række kort med øvelser, som spillerne kunne få med hjem og bruge til selvtræning. Metoden ramte plet i forhold til de unge pigers motivation: ”Pludselig havde vi 20-25 piger som trænede 2 gange om ugen, trænede ud fra kort derhjemme, plagede om flere kort og begyndte at gå amok med jongleringer – nogle af dem begyndte at mødes før skole for at jonglere. Det lykkedes os at ramme noget, hvor de fik rigtig mange boldberøringer.”

Et andet ben i Team Odense Q er Stjernespillerskolen, hvor de bedste pigeespillere fra TPI og Marienlyst kan samles i en tredje fælles træningssamling udover de to faste træninger i moderklubberne. Den ekstra træning og hjemmeøvelserne med kortene, gør en stor forskel på spillernes udvikling forklarer Bo Sundahl: ”Så har vi lige pludselig piger, der bruger rigtig mange timer på fodbold allerede fra U10-niveauet”.

Næste sæson har Stjernespillerskolen kørt så længe at konceptet vil få spillere på Odense Qs førstehold og Bo Sundahl er ikke overraskende spændt på at se hvordan den træning spillerne har fået, kan omsættes til seniorfodbold i Gjensidige Kvindeliga.