Fortuna Hjørring og SDU bidrager til kvindefodbold-forskning

Fortuna Hjørring Og Syddansk Universitet Bidrager Til Norsk Forskningscenter For Kvindefodbold
Tilbage
02. oktober 2019
Forskningsresultater fra mænd bliver ofte direkte overført til kvinder. I eliteidræt har det den betydning, at blandt andet træningsøvelser ikke er optimeret til kvinders fysiske forudsætninger.
Der kan ikke findes nogle resultater.

Af: Kvindeliga.dk

Kvindelige fodboldspiller har selv på eliteniveau gennem tiden måttet nøjes med aflagte trøjer fra herreholdene. Med oprettelsen af Center for Kvindefodbold på Norges Arktiske Universitet er målet at det nu også skal være slut med træningsøvelser til kvinder, der udviklet til herrespillere, men ikke er optimeret til kvinders fysiske forudsætninger.

For at opnå dette, har Tromsø forskningsstiftelse og Norges Arktiske Universitet afsat i alt 31,5 millioner danske kroner til at oprette et Center for Kvindefodbold, hvor en af tre forskningsgrupper skal forske i fodboldsfysiologi, psykologi og medicin for at få indsigt i disse sundhedsfaktorer hos kvindelige elitefodboldspillere.

Syddansk Universitet er som af de førende universiteter indenfor idrætsforskning med i projektet, hvor danske Morten Bredsgaard Randers, der er professor på både Norges Arktiske Universitet og Syddansk Universitet, vil blive tilknyttet det nye Center for Kvindefodbold. Morten Randers har tilmed en fortid som fysisk træner hos AaB og Lyngbys Superligahold.

Fortuna Hjørring er fra dansk side med som international reference og her kan sportschef Peter Enevoldsen fortælle kvindeliga.dk, hvorfor man har valgt at deltage:

"At være med forkanten af forskningen i kvindefodbold er noget vi er stolte af hos Fortuna Hjørring. Ved at deltage, er vi på første række i udvikling af bedre træningsøvelser og -metoder på kvindernes præmisser, hvilket vil gøre en forskel for hele kvindefodbolden."

Som kvindeliga.dk tidligere har kunnet fortælle, ser man alarmerende mange korsbåndsskader i kvindeelitefodbold. Hos Fortuna Hjørring har man de seneste år set mange spillere være ude i lang tid med især korsbåndsskader, og Peter Enevoldsen lægger ikke skjul på denne erfaring gjorde det nemmere at sige ja til tilbuddet fra Norges Arktiske Universitet og Syddansk Universitet.

Morten B. Randers ser store perspektiver i projektet, fortæller han i en pressemeddelelse:

"Det er en fantastisk mulighed for at generere ny vigtig viden om kvindelige fodboldspillere. Der findes relativt få studier på kvindelige fodboldspillere, og vi ved derfor kun lidt om træningsbelastning og træningseffekter hos kvinder," siger han.

"En stor del af vores træningsmetoder og -anbefalinger bygger på forskning i mænd. Så at få denne mulighed for at fokusere 100 procent på kvindefodboldspillerne er helt unikt, og det vil komme både norsk og dansk kvindefodbold til gavn."

"At være med forkanten af forskningen i kvindefodbold er noget vi er stolte af hos Fortuna Hjørring".

Peter Enevoldsen, sportschef Fortuna Hjørring

På Kvindeliga.dk vil du løbende kunne finde opdateringer og nyt om og fra det norske forskningscenter, men også det danskeorskningsprojekt ”Performance Boost”, der skal forsøge at klarlægge hvorfor der er et overtag af knæskader i kvindeelitefodbold.